Kada budete ovo pročitali više vam neće pasti na pamet da sušitie veš na radijatoru!

0
949
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Tokom jesenjih i zimskih meseci mnogi se odlučuju da veš i ostalu garderobu suše na radijatorima. Brzo rešenje je često i pogrešno,a sa sobom povlači i niz zdravstvenih rizika.

– Isparavanje deterdženta i omekšivača do kojih dolazi usled sušenja odeće na radijatorima izaziva povećan rizik od pojave alergena i samim tim do pojave alergija- kaže primarijus doktor Gorana Isailović, dermatovenerolog i alergolog.

 

Da sa radijatorima mora da se bude posebno oprezan, tvrdi i  primarijus doktor Nevenka Dimitrijević, specijalista opšte medicine u Domu zdravlja Voždovac.

 

– Pored radijatora uvek mora da se drži posuda sa vodom, u protivnom vazduh se toliko isušuje da to negativno utiče na sluzokožu disajnih organa. Sluzokoža postaje toliko suva da privlači različite alergene i uzročnike raznih infekcija disajnih organa- savetuje doktorka Dimitrijević.

 

Na povezanost nekvalitetnog vazduha, sušenja odeće na radijatoru i iritacija disajnih organa ukazalo je i istraživanje Arhitektonskog fakulteta u Škotskoj, ono je pokazalo da sušenje garderobe u stanovima povećava nivo vlage za 30 procenata i da sa sobom povlači povećan rizik od astme i alergija, kojima su posebno izloženi najmlađi.

 

Uprkos upozorenju stručnjaka da se za sušenje odeće pronađe alternativni način stare metode se ne odriče čak 87 odsto domova u Glazgovu, gde je sprovedena studija. Podaci da su tri četvrtine od stotinu ispitanih domova imale vlagu, grinje i povećanu koncentraciju buđi ukazuju da stare navike moraju da se promene.

Simptomi infekcije disajnih organa su brojni, kašljanje, hronični umor, iritacija očiju, grla i kože, glavobolja ili mučnina.

ZENABLIC.RS Jelena Milenković | Foto: copyright Profimedia.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR