Na bivši Dan republike pogledajte najomiljenije proizvode bivše Jugoslavije

0
1534
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Autor:index.hr Foto: Ilustracija, Wikipedia, Balkan Baby, Facebook

U VREME kad su Gavrilović paštete bile statusni simbol, a Leviske privilegija odabranih, kad nam je bio dostupan jedan brend jednog proizvoda i kad se na došljake iz Austrije ili Nemačke gledalo kao na Deda Mrazove koje su se smilovali mimo svog uredovnog doba godine posetiti naše domove, postojalo je nekoliko artikala koji će vam sigurno izmamiti osmieh na lica kad ih se prisetite.

Pogotovo ako ste u osamdesetima bili deca, okusi koji su tad bili dostupni verojatno sad više ne bi odgovarali našim razmaženim nepcima, ali s obzirom na to da ih više nema, dozvoljeno nam je prisećati ih se kao nečeg najboljeg što smo ikad probali. Ali, ima tu i nešto za starije, posebna odeća i automobili bili su neizostavni deo oskudne, ali drage nam ponude.

29. novembar Dan je bivše Republike, a kako biste se prisetili kako je tad bilo živeti, zavirite u neke legendarne proizvode koji su obiležili to razdoblje.

Pipi

Niste valjda mislili da će ijedan popis koji se tiče bivše države proći bez Pipi i Ane Sasso? Ova oranžada sama po sebi možda nije bila tako zanimljiva kupcima, ali u kombinaciji s vrhunskom reklamom, u doba kad erotika još nije bila dostupna na pladnju, ušla je u legendu i zauvijek će ostati ono čega se uviek sjećamo.

Pekabela i Ledolina

Najbolji i najraznovrsniji sladoledi, san svakog klinca koji je uspio nažicati koji dinar za hladnu slasticu poslije škole, bili su oni Pekabelini, a djeci su najzanimljiviji bili zbog raznih oblika i boja. Osim toga, sa sjetom ćete se vjerojatno prisjetiti i legendarne Ledove Ledoline ili Bajke.

Jugoplastika„Marka za čitavu porodicu“ nekad je nudila preko 3200 raznih proizvoda. Od opreme za školu do raznih drugih artikala galanterije. Ovaj je brend bio deo svakog doma.

Zagi i Vučko

Omiljene dečje plišane igračke nisu bile iz japanskih ili američkih crtića, bile su to maskote velikih sportskih događanja, Univerzijade 1987. i Olimpijskih igara u Sarajevu 1984.

Muški mirisi

Njih je bilo nekoliko. Autohtoni proizvod bio je Vožd, „pravi jugoslavenski miris“, a njemu su konkurenciju pravili Ralon, Pino Silvestre, Hardy… Posljednji je imao i jednu od najomiljenijih reklama na televiziji koja je svojom snenošću posve ocrtavala duh vremena.

Stojadin i YugoFiatova Zastava 101 ili popularni „Stojadin“ i kragujevački Yugo bili su omiljena prijevozna sredstva u prijeratnoj Jugoslaviji. Prisetite se i jedne od najzabavnijih auto-reklama.



Yassa

Yassa i njihova ponuda iz ’70-ih i ’80-ih još dan danas ima legendarni status. Jugoslavenski Asortiman Sportskih Artikala bio je dijelom ormara svakog tko je poželio u isto vreme izgledati i sportski i dobro.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR