Први дан фестивала „Ретник“ у Гроцкој

0
1004
NextWEB hosting
Септембар месец је у башту Ранчићеве куће, лепотице народног неимарства старе више од 2 века, довео и близу 200 деце из три основне школе са територије општине Гроцка.
Повод данашњег дружења је почетак фестивала традиционалне музике „Ретник“ који се ове године одржава у Ранчићевој кући, као и изложба „Мајолике“ Драгане Купршанин. Оба програма конципирана су у оквиру манифестације „Дани културне баштине“ којa обележава септембар месец.
Музички фестивал „Ретник“ кроз концерте, предавања и радионице са децом и младима представља изванредне уметнике – носиоце старих и ретких традиционалних музичких облика.У прелепом амбијенту Ранчићеве куће, заштићеног културног добра у Гроцкој, у петак 2. септембра одржан је први радионичарски дан фестивала „Ретник“ и певачка радионица са децом и младима, будући да је тежиште овогодишњег „ретничког“ окупљања на међугенерацијским сусретима и упознавању са традицијом.

NextWEB hosting

Врхунски домаћи традиционални избођачи представили су изворно певање ученицима из основних школа „Илија Гарашанин“ у Гроцкој, „Иво Лола Рибар“ из Бегаљице и „Св. Сава“ из Врчина. Догађају су присуствовали – и уједно имали прилику да запевају са доајенима традиционалне музике – и млади које занима етно певање и желе да науче нове песме.

Уз демонстрацију и извођење народних песама које су тематски намењене за различите животне ситуације и прилике, уметници су деци објашњавали како су и у којим приликама настале, из ког краја потичу и о чему певају. Ђаци су чули народне песме које се певају у раду на њиви, крај стада, по завршетку домаћих послова, при изградњи крова…

Певачке радионице су водили Светлана Спајић, традиционални извођач и педагог која негује архаике из свих крајева Србије, Олга Красојевић, вођа једне од најбољих српских изворних група „Црнућанка“ из села Црнућа под Рудником, Славица Реџић, најистакнутији чувар традиције Сиринићке жупе, из Штрпца у Метохији, а из западне Србије, из Нове Вароши је стигао водећи мушки тандем тзв. певања „извика“, Мирољуб Ракетић и Милољуб Шаковић.

Фестивал „Ретник“ је финансијски подржао Секретаријат за културу града Београда, организатори су „World Music асоцијације Србије“, Удружење „Ринг Ринг“, установа Центар за културу општине Гроцка и Удружење „Извор“, а програмски уредник фестивала је Светлана Спајић.

14192758_10210699320662874_5939247355769741629_n
Дневни лист ПОЛИТИКА у суботу 3. септембра доноси вест о првом дану едукативно-музичког фестивала „Ретник“ који се ове године одржава у Центру за културу Гроцка, а фестивалски програм се реализује у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.
3
Untitled_Panorama1
_DSC0058
_DSC0026
_DSC0014
_DSC0122

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR