Центар за културу Гроцка: Изложба слика „Кроз прелом“ у галерији Ранчићеве куће и наступ VICTORIA HAVAY & FAKUTYA

0
2374
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Изложба слика „Кроз прелом“ Иване Кнежевић у галерији Ранчићеве куће
VICTORIA HAVAY & FAKUTYA наступа у „Музичкој башти“
Центра за културу Гроцка

Срдачно Вас позивамо да у петак, 22. јуна у 20h у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, присуствујете отварању самосталне изложбе слика „Кроз прелом“ уметнице Иване Кнежевић. У наставку вечери, атрактивни мађарски састав VICTORIA HAVAY & FAKUTYA наступа у Ранчићевој кући са почетком у 20:30 часова у оквиру летњег фестивала „Музичка башта“ Центра за културу Гроцка. Наступ је омогућен у сарадњи са Мађарским културним институтом „Collegium Hungaricum“ у Београду.

,,Пут у потрази за колоритом и материјалом најбољим за приказ промена и метаморфоза природног у вештачко и обрнуто. Експеримент са материјалом и промена дводимензионалног у тродимензионално. Наглашеност спонтаног цртежа насталог прскањем фарбе. Употреба природних и вештачких материјала, дрвета, жице, клирита. Концепт продужења и увећања броја слика исте приче. Пејзаж као вечита инспирација виђена кроз поломљено стакло, геометризација и проналажење стилизованог рукописа природног тока и покрета. Експеримент који укључује светло и позицију посматрача у односу на дело као пут ка новом дозивљају истог. Игра светла, сенки и рељефа, матираних и сјајних површина.
Изложба је замишљена као шетња кроз искривљени свет асоцијација и изломљеног стакла, прозора кроз који се посматра пејзаж“, наводи о свом раду ауторка Ивана Кнежевић.

Ранчићева кућа је седиште Центра за културу Гроцка (Ул. Мајевичка бр. 9 у Гроцкој) и заштићено културно добро од великог значаја за Србију. Позната је по лепоти амбијента и летње сцене, по којој летњи музички програм установе носи назив – Музичка башта.
*Ансамбл Факутyа из Будимпеште је формиран од чланова неколико бендова, са циљем да изводе очаравајуће игре и музику Чанго-Мађара из регије Молдове у Румунији. Чанго Мађари живе северозападно од Црног мора, дуж река Сирет, Прут и Тазло. Њихова култура је толико традиционална, дијалекат им је толико архаичан и у опасности од асимилације, да их убрајају у угрожене културе Европе и света. Комисија за Културу, Образовање, и Науку Савета Европе је 26. априла 2001. године усвојила нацрт извештаја о заштити Чанго-културе.
Због изолованости, Чанго-Мађари из Молдове очували су веома архаичну мађарску духовну културу. Њихов дијалекат је верзија средњовековног мађарског језика. Њихове народне песме и баладе се убрајају међу најстарије у Карпатском басену, носе многа обележја средњевековне европске културе. Народни инструменти Чанго-Мађара из Молдове су: фруле, кавал, виолина, кобза (врста лауте) и чангоски тапан. Фолк група „Факутyа” свира народну музику Чанго-Мађара од 2000. године на концертима и приликом међународних наступа у оквиру тзв. táncház -покрета.
Викторија Хавај се сусрела са народним песмама Чанго-Мађара још као дете, да би јој касније, већ као етнографу, постале истраживачки простор. Издала је безброј носача звука, на којима пева уз пратњу народних оркестра Csürrento, Tallabille и Horsa. Године 2012. је са ансамблом Tallabille награђена одликовањем „Млади мајстор народне уметности“.
Оркестар и певачица наступају заједно од 2013. године, повезавши песму и музичку пратњу ради промовисања културе Чанго-Мађара, како у Мађарској тако и широм света.

Улаз је слободан, добродошли!

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR