Gradski štab: Spremni za eventualne poplave

0
NextWEB hosting

Gradski štab za zaštitu od vanrednih situacija održao je danas sednicu na kojoj se razgovaralo o sprovođenju mera odbrane od poplava na vodotokovima drugog reda na teritoriji svih beogradskih opština, a gradonačelnik je rekao da su svi spremni za eventualne poplave.

grbgradabeograda02102014.jpg

 

Na sednici je bilo reči i o izmenama Zakona o vodama koji vodotokove prvog reda prebacuje u nadležnost države.

Naime, izmenama Zakona o vodama koji je stupio na snagu 24. decembra prošle godine ingerencije nad vodotokovima prvog reda prešle su iz nadležnosti gradske uprave u nadležnost države.

U vodotokove prvog reda spadaju, kako je na sednici objašnjeno, veći vodotokovi poput reka Save i Kolubare.

Sednicu je vodio gradonačelnik Beograda Siniša Mali a prema njegovim rečima, operativni plan za odbrane od poplava usvojen je na prethodnoj sednici a na ovoj je, kaže, dobio informacije o radu institucija kojima je zadovoljan.

Sve te institucije, rekao je Mali u izjavi medijima, spremne su na eventualne poplave koje bi se mogle desiti na proleće.

On je takođe istakao da će svi predstavnici beogradskih opština koje imaju dodira sa vodotokovima prvog reda, moći direktno da se obraćaju Srbijavodama, što je, prema njegovim ocenama, sjajna prilika da se u sardanji sa državom radi na njihovom održavanju, a da će grad više pažnje posvetiti svim kanalima koji, kako je rekao, godinama stoje zapušteni i prepuni smeća.

Shodno izmenama zakona grad Beograd je izgubio nadležnost nad vodotokovima prvog reda a ostala mu je nadležnost nad vodotokovima drugog reda.

„Dakle sada koordinramo sa Srbijavodama za vodotokove prvog reda, a vodotokovima drugog reda jesu ono čemu želim da posvetim svoju pažnju i pažnju grada u narednomm periodu“, istako je gradonačelnik.

Mali je takođe ocenio da je preventiva u sprečavanju poplava jako važna baš kao i plan investicija kako bi se tačno znalo koji su toslivovi reka i nasipi koje treba urediti.

Tanjug, studioB

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

nineteen + fourteen =