Leštane: Ne žele obdanište u svojoj bašti

0
3132
Imanje Krstića je tik uz školu / Foto Predrag Mitić
Imanje Krstića je tik uz školu / Foto Predrag Mitić
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Porodica Krstić iz Leštana planira da tuži državu zbog imovine, odnosno namere da se u njihovoj bašti sagradi vrtić. I pre tridesetak godina porodici oduzeta dva hektara

PORODICA Krstić iz Leštana je ogorčena jer vlasti planiraju da joj eksproprijacijom oduzmu baštu i na njoj sagrade vrtić! Kako kažu, od te plodne zemlje žive, pa će se za nju boriti i na sudu, ako bude bilo potrebno. Uznemireni planovima dodaju da su na sličan način „nagrabusili“ pre tridesetak godina.

Prema rečima Radice Krstić, problem je nastao kada su nadležni isplanirali da sagrade vrtić na privatnim parcelama pored OŠ „Nikola Tesla“ u Leštanima, jer, navodno, u školskom dvorištu nema mesta. Tim planom obuhvaćen je i deo imanja Krstićevih.

– Bašta, koju hoće da uzmu nas izdržava – jada se Radica.

– Povrće, koje na njoj gajim, berem i prodajem na pijaci Banjica. To nam je jedini izvor prihoda. Suprug i ja smo nekada radili u državnim preduzećima, onda su ona propala, i mi smo se okrenuli ovoj baštici i napravili plastenike. Ova zemlja nas sada hrani.

Krstićevu je ova nemila situacija podsetila na sličnu koja se dogodila pre tridesetak godina.

– Vlast je tada eksproprijacijom oduzela oko dva hektara poseda familije Krstić za „Geosondu“, i za to su nam isplatili sumu ispod tržišne vrednosti – priseća se naša sagovornica.

– Od tada naše njive zvrje prazne, pa smo angažovali advokata da se sudskim putem izborimo da svoju zemlju dobijemo natrag.

BEZ ZVANIČNE ŽALBE

VLASNICI nisu imali primedaba kada je Plan generalne regulacije bio na javnom uvidu – kaže načelnica za komunalno-stambene i građevinske poslove Biljana Guberinić.

– Taj plan još nije usvojila Skupština grada Beograda. Kad bude usvojen, možemo zvanično da govorimo o nameni tih parcela. Tek posle se odlučuje o eksproprijaciji. S druge strane, Radica Krstić tvrdi da su njenu porodicu zvali iz opštine da im ponude otkup dela imanja i da su oni to odbili.

Međutim, kako tvrdi, nisu ih tada obavestili da je potrebno da odu u opštinu kada je plan bio javno istaknut i ulože zvanično žalbu.

Leštanka je kivna na nadležne jer su, kako tvrdi, mogli ovog puta da ih zaobiđu, a ne ponovo da im prave problem.

– Mogli su da nađu neko drugo mesto u Leštanima, ako ne može uz školu. Oni se baš nameračili ovde da prave. Ovo je nečuveno!

Izvor:novosti.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR