ДАНИ ЕВРОПСКЕ БАШТИНЕ 2017: Отварање изложбе дечјих радова „МОЈЕ ОКРУЖЕЊЕ“ – културно наслеђе и природа“ у Ранчићевој кући

0
1160
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Позивамо Вас да у петак, 22. септембра 2017. године у 18 часова у Ранчићевој кући присуствујете отварању групне поставке дечјих радова по конкурсу „МОЈЕ ОКРУЖЕЊЕ – културно наслеђе и природа“ у оквиру манифестације „Дани европске баштине“ и додели награда за најуспелије ликовне радове. Изложба траје до 17. октобра у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка, Мајевичка 9 у Гроцкој. Приликом отварања изложбе наступиће ученици Основне музичке школе у Гроцкој.

Трећа по реду групна изложба у оквиру Дана европске баштине са темом „Моје окружење – културно наслеђе и природа“ реализована је по јавном позиву намењеном предшколцима, ученицима основних школа као и средње школе на територији општине Гроцка.  

МОЈЕ ОКРУЖЕЊЕ – културно наслеђе и природа

– Географски положај крај међународне реке, плодно земљиште, повољни климатски услови,важне саобраћајнице и богата културна баштина овај питоми грочански крај на граници панонске низије и шумадијских брда чини изузетно привлачним за живот. Од прадавних времена, повољан положај и природна блага територију Гроцке чинили су незаобилазном станицом на путевима који су спајали људе из различитих деловa света. Мењали су се појам даљине и саобраћајна средства, а путници, војске, народи и становници су остављали за собом бројна сведочанства који данас чине вредну локалну, регионалну и светску културну баштину. Отуд је „Моје окружење – културно наслеђе и природа“ у оквиру манифестације „Дани европске баштине 2017“ не само тема, већ животни простор у коме растемо, истражујемо, радимо, откривамо, сазнајемо, учимо.

Пред младим учесницима је био ликовни задатак да се уз помоћ васпитача, наставника и родитељаупознају са културним вредностима, наслеђем и природним богатством свога краја. Бирајући мотиве и цртајући их, упознавали су лепоте свог окружења и стицали сазнања која су основ њихове будуће заштите и очувања.

И ове године су се образовне и предшколска установа посредством заинтересованих наставника и васпитача одазвале конкурсном позиву великим бројем радова. Стручни жири у саставу мр Анамарија Вартабедијан, мр Ивана Живић и Марион Дедић, академске сликарке, имао је захтеван задатак да се међу многим креативним и занимљивим приступима определи за најуспелије. У оквиру три узрастне категорије деце и ученика требало је потом и рангирати радове који ће бити награђени пригодним наградама и похвалницама.

Изложба у Ранчићевој кући обухвата избор дечјих радова који сведочи о ликовно свежем и непосредном поимању окружења, у складу са темом. Сваки одабрани рад казује читаву причу, док индивидуални приступ и заступљени мотиви недвосмислено откривају начин на који млади аутори доживљавају свет око себе, наводи историчарка уметности Зорица Атић, ауторка конкурсаи кустоскиња изложбе.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR