Акција превенције рака дојке у Гроцкој

0
2079
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Центар за промоцију здравља жена и Удружење Јелек организују трибину: Превенција рака дојке – 18.11.2014. године, од 18.00 часова. Трибина ће се одржати у просторијама Удружења Јелек у улици Булевар револуције 44, у Гроцкој.

Центар за промоцију здравља жена из Београда, као члан НАЛОР-а (Националне асоцијације лечених од рака) у сарадњи са компанијом АВОН и под покровитељством Министарства здравља Републике Србије, укључио се у акцију превенције рака дојке, који се спроводи под називом „Здравка“. Акција превенције рака дојке се реализује путем радионица у трајању од два сата, а садржај има за циљ да се жене подрже и оснаже и активно укључе у превенцију и рану дијагностику рака дојке. Акција превенције рака дојке спроводи се широм Србије.

Статистички подаци у свету и код нас показују да је рак дојке један од најчешћих облик рака код жена.
У Србији свака 12. жена оболи од ове болести. Најчешће се болест открива у поодмаклој фази тако да је и њен исход крајње забрињавајући. Позната је чињеница да је рак, па и рак дојке, могуће спречити познавањем фактора ризика за развој и испољавање болести и њиховим одклањањем, а да је рана дијагноза и лечeње сигуран пут до излечења. Превенција и рана дијагноза су фактори чије познавање је суштинско да се спречи појава болести или да се постигне излечење.

Циљ акције превенције рака дојке путем едукативних радионица је подизање знања и свести жена о значају раног откривања рака дојке, адекватне дијагностике и лечења жена оболелих од рака дојке, као и скретање пажње јавности да се женама у Србији омогући здравији и квалитетнији живот.

Садржај радионица обухвата информације о самој болести, њеним узроцима, факторима ризика који се могу избећи, само прегледу дојки и могућностима њеног откривања у оквиру постојећег здравственог система (превенција и рана дијагностика- одазивање скринингу, одлазак на клинички преглед, мамографију). У оквиру радионице биће приказан кратак филм о техници самопрегледа дојке, а присутне ће добити и одговарајуће штампане материјале везане за превенцију и лечење рака дојке. Женама ће бити омогућено и да саслушају причу жене која је успешно савладала болест.

Позивамо заинтересоване грађане да присуствују трибини. За више информација позовите 011/8503914.
Добродошли!

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR