Produžen rok za podnošenje zahteva za jednokratno novčano davanje nezaposlenim i zaposlenim porodiljama

0
636
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Mama_i_beba_sPorodilje u Beogradu ubuduće će imati više vremena da prikupe potrebnu dokumentaciju i blagovremeno podnesu zahtev Sekretarijatu za socijalnu zaštitu radi ostvarivanja prava za novčanu nadoknadu.

Naime, Gradsko veće usvojilo nacrt Odluke o izmeni odluke o dodatnim oblicima zaštite trudnica i porodilja kojim se produžava rok za podnošenje zahteva za jednokratno novčano davanje nezaposlenim i zaposlenim porodiljama sa tri na devet meseci.

– Pokazalo se da je rok od tri meseca kratak, te se tako izmenom Odluke utvrđuje rok od devet meseci od dana rođenja deteta. Izmena odluke inicirana je time što su pojedini zahtevi porodilja odbijeni jer su podneti nakon isteka propisanog roka od tri meseca od dana porođaja. Imali smo na umu i to da u prva tri meseca još uvek traje oporavak majke i bebe, da mlade majke imaju puno obaveza, da doje decu i neguju ih i da im prikupljanje dokumentacije iziskuje dodatni napor – izjavila je za Beoinfo članica gradskog veća je Nataša Milošević.

Kako je navela, ovakvom izmenom zaposlenim i nezaposlenim porodiljama koje ispunjavaju propisane uslove, omogućeno je dovoljno vremena da prikupe potrebnu dokumentaciju i blagovremeno podnesu zahtev. Ona je dodala da grad Beograd nastavlja da, u skladu sa Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom, propisivanjem većeg obima prava utvrđenih ovim zakonom, daje svoj doprinos poboljšanju materijalnog položaja trudnica i porodilja.

Ova Odluka će se naći pred odbornicima na narednoj sednici Skupštine grada, a zvanično će stupiti na snagu po objavljivanju u Službenom glasniku.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR