Značajna uloga lokalnih samouprava u procesu pristupanja EU

0
631
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Podaci pokazuju da se oko 70 odsto svih regulativa i propisa u zemljama članicama EU sprovode na nivou lokalnih samouprava, a to znači da je obaveza svih nas da učinimo sve što možemo da se primeni sve ono što treba, rekao je gradonačelnik Beograda Dragan Đilas na 40. Skupštini Stalne konferencije gradova i opština „Lokalna samouprava u procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji“, koja se danas održava u „Sava centru“. Glavna pitanja koja su se u okviru ovako definisane teme razmatrala na Skupštini Stalne konferencije gradova i opština su uloga lokalnih samouprava i uticaj procesa pristupanja na lokalne samuprave i SKGO kao nacionalnu asocijaciju lokalnih vlasti.

– Evropska unija je, bez sumnje, danas najbolje mesto za život, jer ona znači pravila, red i garanciju kvaliteta, ali i pristup nekim fondovima. Mislim da su ove prve tri stvari važnije, da one mnogo više garantuju bolji život Beograđanima nego pristupni fondovi. Obaveza je svih nas da, ne čekajući dan za početak pregovora o ulasku u EU, učinimo sve što zaista možemo, da se promenimo i budemo bolji. Za to nam nije neophodna EU, to možemo i sami – rekao je gradonačelnik Đilas i najavio da će grad sarađivati sa Vladom Republike Srbije i svima koji su posvećeni razvoju lokalnih samouprava kako bi se konkretnim rešenjima poboljšao život građana.

Ministarka za regionalni razvoj i lokalnu samoupravu Verica Kalanović istakla je da je cilj Srbije ubrzanje procesa evropskih integracija i dostizanje evropskih standarda, kao i da bude uređena, ekonomski razvijena i politički stabilna zemlja, poput zemalja članica Evropske unije.

Šef delegacije Evropske unije Vensan Dežer rekao je da je Srbija u proteklim godinama i mesecima dosta postigla, što su pohvalili i Brisel i 27 zemalja članica EU, ali se mora nastaviti dalje prema punopravnom članstvu u Uniji, čemu teži čitav ovaj region.

Učesnici ove skupštine razmatrali su koje korake lokalne samouprave moraju da preduzmu da bi spremno dočekale, ravnopravno učestvovale i blagovremeno zastupale svoje interese u procesu pristupanja EU i upoređivali iskustva koja su lokalne samouprave imale u primeni novih evropskih standarda i vrednosti u lokalnim politikama.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR