Proglašena redovna odbrana od poplava

0
867
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Prethodnih dana vodostaj Save i Dunava je porastao, pa je u Beogradu u petak proglašena redovna odbrana od poplava. Najviši vodostaj u narednih sedam dana dostići će kotu od 600 centimetara na Dunavu, odnosno do 550 na Savi.

PRETHODNIH dana vodostaj Save i Dunava je porastao, pa je u Beogradu u petak proglašena redovna odbrana od poplava. Kako saopštavaju „Beogradvode“, sredinom sledeće nedelje nabujale reke će stagnirati, pa nema bojazni da se ponove 1981. ili 2006. kada su niži delovi prestonice bili poplavljeni.

– Trenutni nivo Save u Beogradu je 506 , a Dunava 557 centimetara – rekao je u petak Vladimir Batalović, tehnički direktor „Beogradvoda“ i rukovodilac odbrane od poplava. – Stanje redovne odbrane od poplava podrazumeva mere i aktivnosti kao što su obilazak odbrambenih nasipa, ispumpavanje vode iz melioracionih kanala, dežurstvo Službe za hitne intervencije.

Najviši vodostaj u narednih sedam dana dostići će kotu od 600 centimetara na Dunavu, odnosno do 550 na Savi, što znači da će do narednog petka obe reke biti najmanje pola metra ispod granice vanredne odbrane od poplava.

– Na levoj strani Dunava postoji dobar nasip, tako da u ovom trenutku ne postoje nikakvi problemi. Kada je reč o Savi u Obrenovcu, takođe je dobro stanje, uz postojanje nekoliko manjih prodora koji će se, ako bude problema, rešavati lokalno.

NEĆE SE PONOVITI HAOS IZ 2006.

U APRILU 2006. bujice vode napravele su haos u nižim delovima prestonice. Najkritičnije je bilo na Adi Ciganliji, gde je voda poplavila ulice i zaustavila saobraćaj. Podvožnjak kod Sajma bio je poplavljen, kao i Bulevar vojvode Mišića. U Zemunu Dunav je porastao metar iznad nasipa.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR