Škole odgovorne za čuvanje ormarića za knjige

0
791
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu zahvalio je deci, roditeljima, direktorima i nastavnicima u beogradskim školama koji su tokom 2012/2103. školske godine vodili računa o ormarićima za odlaganje knjiga. Iz Sekretarijata je istovremeno upozoreno i da je u pet odsto škola došlo do drastičnog oštećenja ugrađenih ormarića, usled primene sile, agresivnog ponašanja i nemarnog odnosa prema školskoj  imovini.

– Ukoliko se neka imovina unese u školu, ona postaje zajednička imovina i učenika i onih koji rukovode školom. Grad Beograd je ugradio 125.000 ormarića od  marta do početka septembra prošle godine u sve beogradske škole, koje su bile dužne da se staraju o njima. Želim da zahvalim deci i roditeljima i da pohvalim direktore i nastavnike u gotovo 95 odsto škola, koji su svoj posao obavljali savesno i čitavu ovu akciju grada Beograda deci približili u njihovu korist, a ne kao još jedan namet o kome moraju da vode računa. Nažalost, u dve beogradske škole imali smo drastičan primer uništavanja školske imovine, gde je usled agresivnog ponašanja učenika i upotrebom sile uništeno blizu 500 ormarića, uglavnom učenika starijih razreda – izjavila je za Beoinfo Ljiljana Jovčić, gradska sekretarka za obrazovanje i dečju zaštitu.

Ona je takođe napomenula da su najveća oštećenja na ormarićima nastala pred kraj školske godine, najčešće kao posledica nezadovoljstva učenika dobijenom lošijom ocenom ili uspehom.

– Zanimljivo je da su u jednoj od tih škola ormarići koje su koristili učenici od prvog i četvrtog razreda potpuno očuvani i sa njima nije bilo nikakvih problema. Kako se direktor ove škole pozivao na to da su oštećenja nastala kao posledica lošeg kvaliteta ugrađenih ormarića i lima na vratima, Sekretarijat za obrazovanje i dečju zaštitu obrazovao je tročlanu mešovitu komisiju, sastavljenu od predstavnika našeg sekretarijata, predstavnika pomenute škole i isporučioca ormarića. Izveštaj komisije za ovu školu je pokazao da su na oko 300 ormarića uočena drastična oštećenja na vratancima, da su nedostajale plastične ručke i bravice, da je u nekim slučajevim potpuno ulubljen lim na vratima i da su sva ova oštećenja nastala usled nepravilne upotrebe i upotrebe sile. Po našoj proceni, deo ormarića će moći da se vrati u prethodno stanje, dok je skoro 25 odsto aposlutno nemoguće popraviti. Ne mogu da kažem da su u čitavom tom procesu krivi samo učenici, jer su deca onakva kakvom ih mi odrasli vaspitamo, ali svakako pravdanjem namernog uništavanja ormarića učenicima šaljemo lošu poruku – istakla je Jovčićeva.

Gradska sekretarka podsetila je da je isporučilac ormarića u toku godine vršio zamenu bravica na ormarićima sa kojima je bilo problema na početku školske godine, a po ugovornoj obavezi, koja podrazumeva otklanjanje svih  nedostataka u garantnom roku od dve godine.

– On je  bio dužan da otklanja sve nedostatke koji se inače dešavaju prilikom upotrebe ormara, a nisu izazvani nepravilnom upotrebom, to jest da oštećenja nisu nastala kao posledica primene sile i agresivnog ponašanja. Po završetku školske godine, naš sekretarijat je pregledao i nekoliko škola na Zvezdari i u Surčinu. U jednoj zvezdarskoj školi smo uočili  da je od ukupnog broja ormarića, 58 oštećeno upravo upotrebom sile, što je potvrdila i direktorka škole, ali i snimci video- nadzora na kojima se tačno moglo videti kako su nastala oštećenja. Rađen je pregled i jedne škole u Surčinu, koja je po sastavu i broju učenika slična školi u kojoj smo imali pomenuta oštećenja, i tamo ormarići svih učenika izgledaju kao da su tek ugrađeni. Zaista sve pohvale za direktorku škole.

Osim novih ormarića, beogradski osnovci su tokom 2012/2013. školske godine dobili i po dva kompleta udžbenika, od kojih je jedan ostajao u školi.

– Čitava akcija ugradnje ormarića za odlaganje knjiga i obezbeđivanja po dva kompleta udžbenika imala je za cilj da učeničke torbe budu znatno lakše. Nabavka udžbenika rađena je i u saradnji sa Ministarstvom nauke, prosvete i tehnološkog razvoja, koje je prošle godine nabavilo udžbenike za 4. razred, dok je grad Beograd  nabavio 824.177 udžbenika za 124.038 učenika od prvog do trećeg i od petog do osmog razreda – zaključila je Ljiljana Jovčić.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR