Faktor plus: SNS u Beogradu 42,5, DS 17,4 odsto

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

Srpska napredna stranka u ovom trenutku u Beogradu može da računa na podršku 42,5 odsto birača, dok DS ima podršku 17,4 odsto, pokazalo je poslednje istraživanje agencije „Fator plus“.

Osim ove dve stranke, ostale stranke, odnosno koalicije koje će preći cenzus u Beogradu nemaju dvocifren rejting. Najbolje stoji koalicija SPS-PUPS-JS sa 8,9 odsto, a u beogradsku skupštinu ušli bi još DŠ sa 6,8 odsto, LDP sa 6,6 odsto i Nova demokratska stranka Borisa Tadića sa 5,2 odsto.

Istraživanje agencije sprovedeno je za „Politiku“ na uzorku od 875 ispitanika u periodu od 24. do 25. februara.
Prema „Faktoru plus“ SNS bi na parlamentarnim izborima dobila 44,6 odsto, SPS-PUPS-JS 13, DS 9,1, NDS osam odsto, DŠ 6,9 i LDP 5,2 odsto, a ostale stranke ne bi prešle cenzus.

Za razliku od prethodnih istraživanja, demokratama je pao rejting u Beogradu, gde ranije nisu zaostajali za SNS-om, koji je sada znatno „skočio“.

Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus“, ističe da naprednjaci generalno beleže rast popularnosti, pa je taj trend zabeležen i u Beogradu. On navodi da i druga istraživanja to pokazuju, a razlog, po njemu, leži u tome što je SNS „najsnažnije i najorganizovanije ušao u kampanju, a uz to naspram sebe ima razjedinjenu opoziciju“.
Pejić ističe da je „vrlo interesantno što je mnogo ljudi još neopredeljeno, te ove rezultate treba uzeti s rezervom. Mnogi ne žele da se izjasne za koga će glasati pa to nismo uspeli da saznamo ni uz pomoć tzv. ‘trik pitanja’. I ovi neopredeljeni i oni koji neće da se izjasne za koga će glasati će sigurno izaći na izbore. To u odredjenoj meri može da poremeti redosled, ali ono što je vidljivo jeste da SNS sada i u Beogradu ima znatnu prednost“.
On naglašava da „SPS ne stoji najbolje u Beogradu pa može biti zanimljivo pitanje ko će uopšte da udje u gradsku skupštinu. Meni je tu najveće iznenadjenje Čeda Jovanović i njegov LDP sa 6,6 odsto podrške, pored ovog visokog rejtinga SNS-a. Teško je bilo šta reći jer se situacija menja iz nedelje u nedelju da ne kažem iz dana u dan“.
Pejić ističe da je na gori rejting DS-a uticalo uključivanje Tadićevog NDS-a u izbornu trku, ali je i dalje jasno da DS nije tako loš kako su pokazivala neka istraživanja.

Pejić smatra da je pozicija DS-a na nivou Srbije posledica toga što je Dragan Djilas sve snage usmerio na Beograd, za razliku od Tadića koji se više orijentisao na Srbiju pa u Beogradu ne stoji baš najbolje.

Đorđe Vuković iz Cesida ovakve rezultate istraživanja pripisuje istovremenom održavanju beogradskih i parlamentarnih izbora, „jer naprednjaci mogu da postignu bolji rezultat na lokalu zahvaljujući tome što se glasa i za Skupštinu Srbije“.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR