Rusi odgovorili na sankcije, SAD-u blokiran svemir

0
NextWEB hosting

Autor: Tanjug

Rusija će zabraniti Sjedinjenim Američkim Državama da koriste njene raketne motore za lansiranje vojnih satelita i odbaciće zahtev SAD da nastave da koriste Međunarodnu svemirsku stanicu posle 2020. godine.

 foto:NASATV

Ova odluka Rusije, koju je saopštio danas zamenik ruskog premijera Dmitrij Rogozin, odgovor je na sankcije na opremu visoke tehnologije koje je Vašington uveo Moskvi zbog ukrajinske krize. 

Rusija je ranije najavila da će odgovoriti svojim merama, pošto su SAD prošlog meseca saopštile da će odbiti licence za izvoz svih visokotehnoloških sredstava, koja bi mogla da budu od pomoći ruskoj vojsci i da će povući već izdate licence.

Mere koje će preduzeti Moskva odnosiće se na motore tipa MK-33 i RD-180, kojima Rusija snabdeva SAD, rekao je Rogozin na konferenciji za novinare.

“Spremni smo da isporučimo te motore, ali samo pod uslovom da oni ne budu iskorišćeni za lansiranje vojnih satelita”, naglasio je Rogozin.

Agencija Rojters podseća da Vašington želi da zadrži Međunarodnu svemirsku stanicu, najranije do 2024, četiri godine duže od predviđenog roka.

 

Do te stanice, kao i u svim skorašnjim akcijama NASA, korišćeni su ruski motori za letelice.

 

Rogozin je, takođe najavio da će, od 1. juna, Rusija obustaviti rad američkih stanica GPS na svojoj teritoriji i da će zatražiti razgovore s Vašingtonom o pokretanju sopstvenog sistema u SAD, Glonasa.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

twenty − 12 =