GROCKA: Sutra 17.10.2014 biće obeležen 17. oktobar, Dan oslobođenja

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

U petak 17. oktobra povodom Dana oslobođenja Grocke, u okviru šire manifestacije obeležavanja sedamdeset godina od oslobođenja grada Beograda, svečano će se obeležiti uspomena na oslobodilačke borbe i žrtve okupatora na teritoriji opštine Grocka.

U 11h biće položeni venci na spomen-kosturnicu u naselju Ritopek.Spomen-vence palim žrtvama u oslobodilačkim borbama od okupatora položiće delegacija Ruske ambasade, predsednik GO Grocka Stefan Dilberović i rukovodstvo Opštine, delegacija Mesne zajednice Ritopek kao i delegacija SUBNOR-a.
Nakon polaganja venaca palim borcima i vojnicima Crvene armije na spomenik kulture u Ritopeku, u 12 časova delegacija će položiti vence ispred bisti Narodnih heroja na platou GO Grocka.

Povodom 70. godina od oslobođenja grada Beograda i opštine Grocka, na Dan oslobođenja opštine Grocka u velikoj sali Opštine održaće se program posvećen kulturi sećanja, u organizaciji GO Grocka i Centra za kulturu Grocka.
U okviru programa sećanja na osobodilačke borbe, istorijske događaje i nastanak spomenika kulture u Ritopeku, gostima će se obratiti sledeći učesnici:
– Istoričar Dragoljub Gačić, direktor OŠ “Nikola Tesla” u Vinči, govoriće o istorijskim dešavanjima i oslobodilačkim borbama na teritoriji Opštine u oktobru 1944. godine.
– Etnolog-konzervator Nada Živković, viši stručni saradnik u Zavodu za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, video -prezentacijom približiće značaj, simboliku kao i kulturno-umetničke vrednosti spomenika kulture i spomen-kosturnice u Ritopeku.
Nakon izlaganja, nastupa Simfonijski orkestar Dečijeg kulturnog centra Beograda pod palicom dirigenta Radana Jovanovića.
Nakon programa biće upriličen koktel za zvanice skupa.

Tekst: Zorica Atić

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

Uključena je moderacija komentara. Vašem komentaru može biti potrebno određeno vreme da se pojavi.