Ukoliko pijete nekoliko šoljica kafe svaki dan…pročitajte ovo…

0
928
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bez kofeina, imaju ulogu u zaštititi jetra i sprečavanju potencijalnog razvoja kancerogenih ćelija, pokazalo je istraživanje

Tri šoljice kafe dnevno, uključujući i one bezkofeina, imaju ulogu u zaštititi jetra isprečavanju potencijalnog razvojakancerogenih ćelija, pokazalo je istraživanjenaučnika američkog National National Cancer Institutea čiji su rezultati objavljeni u stručnomčasopisu „Hepatology“.
Američki naučnici ustanovili su dakonzumiranje više od jedne šoljice kafe dnevno sprečava povećanjevrednosti enzima jetre, sprečavajući istovremeno i mogućnostpotencijalnog razvoja kancerogenih ćelija.

Istraživanjem sprovedenim u periodu između 1999. i 2010. bile suobuhvaćene 27.793 osobe, među kojima 14 hiljada kavopija, od kojih sudve hiljade testere beskofeinsku kafu. Merene su vrednosti 4 enzima jetrečija visoka koncentracija u krvi indicira oboljenje jetra – aspartataaminitransferaze (AST), alanina aminotransferaze (ALT), gama glutamiltrasaminaze (GGT) i alkalne fosfataze (ALP).

Rezultati su pokazali da su osobe koje su konzumirale tri ili više šoljicakafe dnevno bile za 25 odsto manje podložne razvoju povećanih vrednostienzima jetre u odnosu na one koje nisu konzumenti kafe. Zanimljivo je dasu i osobe koje su uživale u beskofeinskoj kavi imale nizak nivopomenutih enzima jetre, iz čega se nameće zaključak da je jedini sastojakkoji utiče na „zdravlje“ jetra zapravo u kafi, a ne u kofeinu. Hemijski sastojak zaslužan za ovajefekat još nije poznat zbog čega naučnici nameravaju sprovesti dalja istraživanja kako bi otkrili štastoji iza ovog interesantnog rezultata.

„U kafi je oko 1000 raznih sastojaka. Mogu reći da ‘sumnjamo’ na neke od njih, no zasada nemožemo sa preciznošću kazati koji su“, objasnio je vođa studije Kian Ksiao. Upitan trebaju li oni koji ne konzumiraju kafu početi to činiti kako bi si zaštitili jetra, Ksiao je odgovorio kako nije upoziciji bilo što preporučiti ali da sa sigurnošću može reći kako kafa tom organu ne šteti.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR