Na lokacijama gde se stalno prave deponije pokrićemo kamerama

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

BEOGRAD – Grad Beograd će ove godine izdvojiti više od 120 miliona dinara za uklanjane otpada, a mesta na kojima se najčešće formiraju divlje deponije biće pokrivene kamerama, izjavio je gradski menadžer Goran Vesić.

On je, gostujući na RTS-u, istakao da se u Beogradu godišnje ukloni 150.000 kubnih metara otpada, ali i da za isti period nikne 200 novih deponija, te da su mesta na kojima najčešće niču nove deponije na Ibarskoj magistrali i oko veletržnica.

Pokrivanje tih mesta kamerama, prema njegovim rečima, omogućiće da se kazne oni koji odlažu građevisnki ili sličan materijal na divlje deponije.

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović rekao je da je najveći zadatak na komunalnim preduzećima koja treba da pokažu ažurnost na terenu, ali i da bi trebalo podići svest građana o zaštiti životne sredine.

On je istakao da Srbiju u procesu pristupanaja EU najskuplje i najobimnije poglavlje čeka u oblasti zaštite životne sredine i dodao da se usklađivanje propisa i prakse očekuje u narednih 15 godina, za šta će Srbiji, prema procenama, biti potrebno oko 10 milijardi evra.

U Srbiji ima oko 3.500 divljih deponija, a najviše ih je na obodu prestonice, uz Ibarsku magistralu i oko velikih pijaca, i država taj problem mora da reši pre ulaska u EU, dodao je Radović.

U ovom trenutku u Srbiji se reciklira 10 odsto otpada, što je četiri puta manje nego u EU, a prema procenama PKS država godišnje u deponije „zatrpa“ 50 miliona evra, navodi se u saopštenju gradske uprave.

Tanjug

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR