SRBIJA: Dobrovoljci šest meseci u kasarnama, veliki odziv mladića i devojaka

0

NextWEB hosting
NextWEB hosting

U pripremi nova pravila za dobrovoljno služenje vojnog roka u Srbiji. Prijem u garnizone na svaka dva meseca. Veliki odziv mladića i devojaka

DOBROVOLjNO služenje vojnog roka od ove godine umesto tri, trajaće šest meseci. Mladići i devojke, koji svojom voljom žele pod šlem, u kasarne će odlaziti na svaka dva meseca. Dobrovoljci će prolaziti tromesečnu vojnu obuku, a isto toliko vremena provodiće na dužnostima u jedinicama Vojske Srbije.

Ove novine, koje na mala vrata u Srbiju vraćaju služenje vojnog roka slično starom sistemu, ali na dobrovoljnoj bazi, najavljuju u Ministarstvu odbrane. Akti kojima će biti regulisano nošenje oružja mogli bi da usvojeni najkasnije do proleća.

Razlog za promene u režimu dobrovoljnog služenja vojske je izuzetno veliki odziv mladića i devojaka. Dosadašnja četiri uputna roka nisu mogla da odgovore broju zainteresivanih, kojih je bilo i po pet puta više nego predviđenih mesta u Centrima za obuku.

Trend velikog odziva za služenje vojske već godinama ne jenjava. Kapacitet po uputnom roku je oko 500 vojnika, a broj prijavljenih kandidata dobacivao je i do 3.000.

Otvaranje vrata garnizona za doborovoljce među prvim su stavkama u planu ministra odbrane Bratislava Gašića.

– Prošle godine je broj upućivanja u kasarne povećan sa dva na četiri, a 2015. ćemo uvesti i dva nova – objašnjava Gašić. – Sistem šestomesečne obuke i služenja omogućiće velike uštede Ministarstvu odbrane. Zahvaljujući doborovoljcima koji će biti upućeni u jedinice nećemo morati da odvajamo velike iznose za profesionalne službe obezbeđenja i dnevnice profesionalnih vojnika angažovanih na čuvanju vojnih objekata.

Iskustva poslednjih godina pokazuju da gotovo 90 posto kandidata koji žele svojom voljom u kasarne, očekuju posao profesionalnih vojnika. Naruku im ide to što tokom nošenja uniforme imaju plaćene putne troškove, hranu, smeštaj, kao i vojničku platu koja iznosi oko 17.000 dinara.

Zainteresovani za služenje vojnog roka prijavljuju se na konkursima, od kojih je poslednji raspisan početkom decembra. Već za neki dan biće oglašen i javni poziv svim mladićima koji ove godine pune 18 godina da se jave vojnim odsecima u opštinama i gradovima radi upisa u evidenciju. Poziv važi i za sve starije momke koji iz bilo kojih razloga nisu upisani u liste obveznika. Od obustavljanja obaveze služenja vojske, upis u vojne spiskove je jedina njihova obaveza prema državi.

AKTIVNA REZERVA DO 2020.

U PLANU Ministarstva odbrane već godinama je i uvođenje takozvane aktivne rezerve, čija je uloga jačanje redovnog sastava VS. Prema poslednjim najavama, ovaj koncept trebalo bi da zaživi u sledećih pet godina. Radni tim Ministarstva odbrane pripremio je akte, a u toku je anketiranje zainteresovanih za ovu vrstu dužnosti.

Aktivni rezervisti moći će da budu svi sposobni vojni obveznici koji su odslužili vojsku pod oružjem. Uslov je da vojnici i podoficiri ne budu stariji od 40, a oficiri od 50 godina. Oni će potpisivati posebne ugovore kojima će regulisati svoj angažman u uniformi. Svi ostali vojni obveznici biće u pasivnoj rezervi i biće pozivani samo u slučaju velike ugroženosti države.

Autor:R. DRAGOVIĆ novosti.rs

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR