Tajna rimske grobnice u Brestoviku, snimak emisije

0
2477
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Neverovatno je da većina Beograđana i turističkih agencija ne zna za postojanje ove grobnice, koja bi mogla biti turistička perjanica i ponos grada.

Na teritoriji opštine Grocka, u selu Brestovik, nalazi se jedini antički spomenik na tlu Beograda u koji možete da uđete. Reč je o rimskoj grobnici iz 3.veka nove ere. Pronađena je u 19.veku pukim slučajem.

grobnicabrestovik10122014

Da te 1895. jedan meštanin nije počeo da sadi šljivu, rimska grobnica ostala bi možda zauvek neotkrivena. Zamislite na ovom mestu srpskog seljaka s kraja 19.veka koji kopa, iznenada propada, u grobnicu sa kamenim lavovima. Ne čudi što je preneražen, pričaju danas njegovi potomci, odmah pozvao lokalne žandare, a oni čuvenog Mihaila Valtrovića, prvog profesora arheologije na Beogradskom univerzitetu i utemeljivača srpske arheologije, koji je obznanio da je reč o velikom otkriću.

U jednoj od niša pronađen je spomenik vlasnika grobnice u prirodnoj veličini. Na osnovu njegove raskošne odeće, fibule i opasača, arheološki foto robot rekonstruisao je bogatog Rimljanina iz višeg staleža.
„Iz antičkog, rimskog establišmenta možemo da zaključimo da je u pitanju rimski činovnik koji je radio u Singidunumu. Živeo je ovde u kući tipa vila rustika i živeo je potpuno gradskim životom.“ kaže prof Gordana Milošević Jeftić.

A kako je ova grobnica izgledala živopisna dočarava njena 3d digitalna rekonstrukcija u obliku interaktivne virtuelne ture . Skrojili su je mladi stručnjaci okupljeni oko Centra za urbani razvoj, a zahvaljujući profesorki Gordani Milošević Jevtić, u potpunosti su povratili njen izgled iz vremena kada je izgrađena, dakle starog Rima u Brestoviku.
„Ispred grobnice su se nalazila četiri stuba,oni su držali jedan zabat. To izgleda kao na rimskim hramovima. Originalni pod je ostao sačuvan i tu možete da videte kako je rimska opeka izgledala u tom periodu. U drugom delu grobnice se odvijao pogrebni kult. sa desne strane su stajala dva genija smrti koji su čuvali u ulaz u kultni deo odaje. Spomenik čoveka koji je izgradio ovu grobnicu je sačuvan i nalazi se u Sahat kuli. U grobnici je nađeno tri sarkofaga, muški, ženski i dečiji. Ovo je u potpunosti paganska grobnica“, kaže Rade Milić, arheolog Centra za urbani razvoj.

Na zidovima atrijuma i kripte bogato dekorisane freske, koje su dobrim delom sačuvane. No kako je rekonstrukcija rađena 50ih godina prošlog veka, vlaga ih sve više nagriza.

Neverovatno je da većina Beograđana ne zna za postojanje ove grobnice. Na razvijenom zapadu ona bi davno postala turistička perjanica i ponos grada. Krenusmo zamišljeni za Beograd, kad iskusno oko našeg vodiča, arheologa uoči kraj puta u Brestoviku, ostatke nečega zbog čega smo morali da stanemo. Premerili su dimenzije, detaljno prostudirali, i arheolog i arhitektica zaključili na licu mesta da je reč o arheološki vrednom nalazu. Bili smo zapanjeni.
Kako je moguće da arheološki artefakti dostojni muzeja, stari možda i više od hiljadu godina leže bačeni kao otpad na kojima meštani sede dok čekaju autobus?

Snimak emisije možete pogledati OVDE

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR