„Повратак у будућност“ – Предавање у Гроцкој о чувеној винчанској култури

0
1203
NextWEB hosting
NextWEB hosting

У четвртак, 6. октобра у 18 сати у Скупштинској сали Градске општине Гроцка очекује нас занимљиво предавање о винчанској култури у оквиру „Дана европске баштине“ из серијала под тематским и симболичким називом „Повратак у будућност“, о чему говори археолог Драган Јанковић, кустос Музеја града Београда.

Прича „Повратак у будућност“ о добу неолита са наших простора и винчанској култури предпремијерно гостује у Гроцкој у четвртак 6. октобра у организацији Општине Гроцка и Центра за културу.

Музеј града Београда већ од петка, 7. октобра организује серијал предавања под овим  називом, како би кустос Драган Јанковић публику упознао са налазима на Белом брду у Винчи и вредном светском баштином на територији Србије – развијеном неолитском цивилизацијом која је пре више хиљада година освојила вредности којима данашња цивилизација још увек тежи.

Винча је имала централно место на ширем подручју. Богатство налаза на Археолошком налазишту илуструју вишемиленијумски континуитет живота на Винчи.

Захваљујући налазима из неолитског периода, пре свега антропоморфним фигуринама, Винча је заувек уцртана на мапу светске културне баштине. Међутим, значај археолошког налазишта Бело брдо у Винчи не лежи само у остацима из доба неолита. Истраживања су показала да је и након окончања неолитске епохе, Винча насељавана све до наших дана.

vincanska-kultura

14520510_966595083448916_7523331886439545332_n

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR