Центар за културу Гроцка: ЛИКОВНИ КОНКУРС „Mоје окружење 2018“

0
3162
NextWEB hosting
NextWEB hosting

           Центар за културу Гроцка расписује IV ЛИКОВНИ КОНКУРС намењен деци и младима са територије општине Гроцка са темом „Моје окружење“ у оквиру манифестације „Дани европске баштине“.

Конкурс је отворен од 1. априла до 15. маја 2018. године, а групна изложба најуспелијих ликовних остварења биће одржана у Ранчићевој кући током септембра месеца, у оквиру прослављања „Европске године културног наслеђа“.

Дани европске баштине су ове године у Србији у знаку теме „Европска година културног наслеђа – слављење различитости и богатства нашег културног наслеђа“. Манифестација промовише вредности културног наслеђа за друштво и наглашава важну улогу коју имају заједнице у управљању својим културним наслеђем и окружењем. У 2018. години, славимо заједничко европско културно наслеђе. У својој разноликости и богатству, културно наслеђе нас спаја и пружа нам заједничко разумевање места у којима живимо и која чине велики европски континент. Од античког
мита о Европи до данашњег дома за више од 500 милиона људи, то наслеђе проналазимо у нашим селима и градовима, замковима и црквама, уметничким делима у музејима,
али и у нашим домовима, занатима и бакиним кухињама. Као ткиво, културно наслеђе нас повезује, дајући нам прави европски идентитет, и помаже да изградимо бољу будућност за младе генерације.

Циљ конкурса Центра за културу Гроцка је подстицање деце и младих да упознају и истражују своје окружење, и на креативан начин прикажу сопствено виђење вредности непосредног окружења у коме живе. Пред учесницима је задатак да се уз помоћ одраслих упознају са културним вредностима и наслеђем, лепотом и особеностима свог краја (археолошка налазишта, винчанску културу, Касноримску гробницу у Брестовику, народно неимарство, манастир и цркве, реку Дунав, аде, воћњаке, винограде…).

Ликовни конкурс намењен је деци предшколског узраста, ученицима основних школа и средње школе Општине Гроцка. Категорије радова подељене су по старосним групама:
– предшколци
– 1-4. разред
– 5-8. разред
– средњошколци

Радови морају бити рађени самостално. Помоћ одраслих особа (васпитача, наставника, родитеља…) огледа се у упућивању на културну баштину у окружењу и циљ конкурса.
Дозвољене ликовне технике су колаж, комбиноване технике, цртеж у оловци, бојицама, воденим бојицама, туш и перо, темпера, гваш… све изузев фломастера. Формат радова може бити од величине Блока 4 и Блока 5 до формата 50 х 70цм.
Учесници предају по један рад – потписан пуним именом и презименом; назнаком разреда и одељења, односно вртићке групе; именом и презименом наставника/васпитача; називом школе и насеља.

Радове прегледа независна Ликовна комисија, која се састоји од три еминентна ликовна уметника. Комисија рангира за награде најуспелије радове у свакој од категорија и селектује избор радова за излагање на групној изложби. Изложба има за циљ да подстакне и промовише дечју креативност али и да покрене свест о важности културних вредности којима смо свакодневно окружени, а чији су будући носиоци управо деца и млади.

Изложба најуспелијих радова и додела награда по конкурсу „Моје окружење 2018 – различитост и богатство нашег културног наслеђа“ биће одржана током септембра месеца 2018. године у Ранчићевој кући, галеријском простору Центра за културу Гроцка.
Рок за достављање радова је
15. мај 2018. године.

За додатне информације:
– Центар за културу Гроцка (Ранчићева кућа), 011 850 23 21;
– Зорица Атић, ауторка изложбе 064 64 73 750

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR