Od ponedeljka počinje Evropska nedelja mobilnosti „Čist vazduh – ti si na potezu”

0
779
NextWEB hosting
NextWEB hosting

Grad Beograd, u saradnji sa Delegacijom EU u Srbiji, UNDP i Međunarodnim udruženjem za javni prevoz (UITP) i ove godine aktivno učestvuje u kampanji Evropska nedelja mobilnosti koja se ove godine održava u periodu od 16. do 22. septembra pod sloganom „Čist vazduh – ti si na potezu”.

Cilj kampanje je promovisanje smanjenje zagađenja vazduha i promovisanje smanjenja korišćenja putničkih vozila za kretanje po gradu i korišćenje javnog gradskog prevoza, bicikla i pešačenja. U okviru Evropske nedelje mobilnosti sugrađani će se podsetiti kolika je odgovornost svakoga pojedinca i koliko svako od nas može da doprinese poboljšanju kvaliteta životne sredine korišćenjem alternativnih vidova prevoza umesto putničkog automobila. Evropska Unija 2013. godinu proglasila je za „Evropsku godinu čistog vazduha”.

Učešćem u Evropskoj nedelji mobilnosti „Čist vazduh – ti si na potezu” Beograd se uključio u takmičenje sa preko 2.000 evropskih gradova ko će najviše učiniti na smanjenju aerozagađenja koje potiče od automobila i promociju korišćenja alternativnih vidova prevoza, kao što su javni gradski prevoz, pešačenje i vožnja bicikla. Zbog toga iz Sekretarijata za saobraćaj apeluju na sve sugrađane da od 16. do 22. septembra umesto automobile za svakodnevna kretanja koriste javni prevoz, pešačenje i vožnju bicikla. Sekretarijat za saobraćaja će tokom Evropske nedelje mobilnosti organizovati sledeće aktivnosti: Promovisanje korišćenja autobusa (ponedeljak 16. septembar), Promovisanje korišćenja BG voza (utorak), Promovisanje vožnje električnih bicikala JKP „Parking servis” (četvrtak, u 11 časova kod SC „Milan Gale Muškatirović”), Promovisanje Zone 30 na donjem Dorćolu i Zone usporenog saobraćaja na Malom Kalemgdanu (petak, u 11 i 30 časova), Promovisanje vožnje bicikla organizujući promotivnu biciklističku vožnju na trasi od Trga Republike preko kružnog toka kod opštine Novi Beograd do Ušća (subota, od 10 časova) i Promovisanje pešačenja organizujući „Pešačku zonu od Trga Slavija do Trga Republike” (nedelja, od 10 do 15 časova).

Takođe, predstavnici Sekretarijara za saobraćaj će aktivno učestvovati u svim ostalim akstivnostima koje organizuje Delegacija EU u Srbiji i UNDP na temu smanjenja aerozagađenja i alternativne mobilnosti.

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR