DIVANHANA BEND: Sevdah i sevdalinka u Rančićevoj kući

0
U letnjoj “Muzičkoj bašti” Rančićeve kuće, Centar za kulturu Grocka je u subotu 12. jula 2014. godine ugostio još jedan autorski bend sa aranžmanima i melodijama koje plene i oduševljavaju. U pitanju je sarajevski bend Divanhana, koji je specijalno za ovu priliku doputovao iz Sarajeva.

NextWEB hosting

Muzičko veče posvećeno sevdalinci i sevdahu pred prepunom baštom Rančićeve kuće otvorio je v.d. direktora Bojan Milosavljević, pozdravivši okupljenu publiku i poželivši svima da uživaju u koncertu koji sledi. Tako je i bilo. Nisu uživali samo ex Yu nostalgičari, već svi koji vole dobar zvuk, a takvih je sinoć bilo mnogo. Bilo je u Grockoj gostiju iz Smedereva, Mladenovca, Beograda, ali i iz udaljenih gročanskih opština. Zastupljene su bile sve generacije, a mnogi su ovaj lep muzički događaj propratili i porodično.

Divanhana neguje tradicionalnu muziku zemalja Balkana, sa posebnim osvrtom na sevdalinku. Izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima, kao rezultat etnomuzikološkog istraživanja i uticaja fuzije jazz, pop i klasične muzike 20. veka.
Bend je osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj akademiji u Sarajevu 2009. godine, a prvi singl “Evo srcu mome radosti” objavljen je 2011. godine. Nedugo nakon toga Divanhana je pozvana da učestvuje na prestižnom jazz festivalu “12 Points” u Portu, gde očarava portugalsku publiku i dobija izuzetno pozitivne kritike evropskih nezavisnih jazz medija. Izabrani su i da učestvuju na najvećem svetskom muzičkom događaju, WOMEX-u (World Music Expo), u Solunu 2012. godine.
Većina aranžmana i ideja rodila se na turnejama: iza scene, na točkovima, u iskrenom i neposrednom odnosu sa publikom.

Sa preko 70 uspešnih koncerata u 13 različitih zemalja u poslednje dve godine, bend Divanhana se publici u Muzičkoj bašti Rančićeve kuće predstavio u sledećem sastavu: Leila Ćatić, Neven Tunjić, Nedžad Mušović, Meho Radoović, Azur Imamović, Rifet Čamdžić, Danijel Čondrić, Irfan Tahirović i Borjan Milošević.

Bio je ovo još jedan u nizu biranih muzičkih događaja, koji je mnogima ulepšao ne samo izlazak i ovo letnje julsko veče, već ostavio snažan utisak i na naredne dane.

Organizator muzičkog programa: Bojan Todorović

Komentari

komentari

POSTAVI ODGOVOR

15 − 8 =